20'lik diş uygulama ve tedavisi gösterilir doktorun elindeki maket üzerinde.

Ağız sağlığı, genel sağlık için son derece önemlidir ve birçok farklı faktör ağız sağlığını etkilemektedir. Doğru diş temizliği, düzenli diş muayenesi, sağlık beslenme ve genetik yatkınlık bu faktörler arasındadır.

Bu faktörlerin yanında dişlerin büyümesi sırasında yaşanan bazı sıkıntılar da ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. 20’lik diş, bu sorunlardan en sık karşılaşılanlarından biridir. Bu dişler 17 ila 25 yaş arasında azı dişlerinden sonra çenenin hemen arkasında çıkar.

20’lik dişler genellikle çene kemiğinde yeterli yer bulamayarak gömülü kalabilir ya da bu bölgeyi zorladığı için diğer dişlere baskı oluşturabilir. Yaşanabilecek bu durumlar ağız içerisinde ağrı ve enfeksiyona gibi sorunlara yol açabilir.

Redent Klinik uzmanları bu yazıda 20’lik dişlerin ne olduğu, nasıl çıktığı ve olası sorunları hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için kaleme aldı.

20’lik Dişin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

20’lik dişin çıktığının anlaşılması bazı belirtiler gösterdiğinde mümkün olmakla birlikte herhangi bir belirtinin görülmediği durumlarda vardır. 20’lik dişler çenenin her iki tarafındaki üç adet azı dişin arkasından çıkan dişlerdir.

Bu dişler çıkarken genellikle çenede ağrı oluşturmaktadır. Bazı kişilerde 20’lik diş ağrısı dayanılmaz şekilde iken bazı kişilerde ise oldukça hafif şekilde seyreder.

20’lik diş modüllerinin bazıları gömülü şekilde çıktıklarında enfeksiyon ya da kiste neden olabilir. Böyle bir durumda dişin çekilmesi sakıncalıdır. Öncelikle bu sorunun tedavi edilmesi gerekmektedir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

20’lik diş belirtileri arasında en yoğun olarak görülen şiddetli ağrıdır. Bununla birlikte başka semptomlarda görülmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Diş etinde oluşan ağrı ve hassasiyet
  • Diş etinde ortaya çıkan akıntı
  • Bağ ağrısı
  • Diş etlerinde meydana gelen kızarıklık ve şişlik
  • Dişte başlayarak kulağa ve çeneye doğru yayılan ağrı ve bu ağrının sebep olduğu ağız açmada yaşanan zorluk
  • Yüzde oluşan şişlik
  • Çiğneme esnasında kişiyi zorlayan ağrı
  • Ağızda oluşan kötü koku
  • Lenf bezlerinde oluşan şişlik
  • Şiddetli ağrının yol açtığı ateş

20 yaş dişi, diş etlerinde yeterli alan bulduğunda sağlıklı şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık olmadan çıkar. Yukarıdaki semptomlar, yirmilik dişin çıkmak için yeterli alan bulamadığı kişilerde ortaya çıkar.

20'lik diş görünür maket üstünde ki ayna yansımasından.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik diş ağrısı belirtileri ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren kişinin yaşam kalitesi düşer. Ağrının şiddetli olması özellikle yemek yeme eylemini bir işkenceye dönüştürebilir. Peki 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir? Yapılması tavsiye edilen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tuzlu su, ağız içerisindeki enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olabileceği için tuzlu su ile gargara yapılabilir.
  • Ağrı yapan 20’lik dişin bulunduğu bölgeye bir torba ya da soğuk suyla ıslatılan bir bezle 15-20 dakika boyunca kompres yapılabilir.
  • Kekik yağı, çay ağacı yağı, karanfil veya lavanta yağı gibi doğal ve yan etkisi olmayan yağlar yirmilik diş ağrısının hafifletilmesine yardımcı olmak için bir kaç damla bir pamuğa dökülerek dişin üzerine sürülmek suretiyle faydalı olabilir.
  • Diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesiciler 20’lik diş ağrısının hafiflemesine veya ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

20’lik diş ağrısı uyguladığınız bütün bu yöntemlere rağmen geçmiyor ise mutlaka bir diş hekimine başvurun.

20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkar?

20’lik dişler 17 yaş ile 25 yaş aralığında çene arkasında çıkar. Ancak bu yaşların dışında genetik sebeplerle erken ya da geç yaşlarda da çıktığı görülmektedir.

Örneğin 15-16 yaşında çıkabildiği görüldüğü gibi 60-70 yaşlarındaki kişilerde de çıktığına rastlanmaktadır. Yirmilik dişler sıralamada en son çıkan dişlerdir. Azı dişlerin çıkmasının ardından en son olarak bu dişlerin çıktığı bilinmektedir.

20 yaş dişleri alt ve üst çenede çıkar. Bu noktada 20’lik diş kaç tane sorusu akla gelebilir. Alt ve üst çenede 2 şer tane olan bu dişler toplamda 4 tanedir. Fakat bazı kişilerde 20 yaş dişlerinin daha fazla olduğu görülmektedir.

20 yaş dişleri çıkma sırasında ağız ve çeneye yaptığı baskı sonucunda ağrıya neden olur ve bu ağrı zaman zaman dayanılamayacak boyutlara ulaşabilir.

20'lik diş tedavisi yapılır ağzını açmış olan kadın hastanın dişlerinde.

20’lik Dişin Hangi Durumlarda Çekilmesi Gerekmektedir?

20’lik diş eğer düzgün şekilde çıkmıyor ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa çekilmesi gerekmektedir. Erken yaşlarda dişlerin çekilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer ileriki yaşlara bırakılırsa çene kemiklerinin esnemesinin az olmasından dolayı çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Özellikle ileriki yaşlarda 20’lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Yirmilik diş çıkarken diş etinin altında enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon oluşması ile beraber diş eti şişer ve ağrı olur. Bununla birlikte yirmilik dişlerin çıkışı esnasında sebep olduğu baskı ön dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir. Bunun için yirmilik diş ile ilgili durumlarda erken tanı önemlidir.

Kist Oluşması

Kist oluşması, yirmilik dişin gömülü olmasından kaynaklanan komplikasyonlardandır. Bu kistler ağız sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. Bazen herhangi belirti göstermeyen kistler röntgende görülmektedir. Kistler tedavi edilmediği takdirde diş etinin yanı sıra çene ve kemiklerde de bazı sorunlara yol açabilir.

Çürük Oluşması

Çürük oluşması, yirmilik dişin bulunduğu alanın dar olması sebebiyle öndeki dişe zarar vermesi sonucu ortaya çıkar. Baskı sonucu yirmilik dişin önünde bulunan azı dişin kökünde ya da baskı yaptığı alanda çürük oluşabilir.

Yirmilik dişin çıkış sırasında kendine alan bulamayıp diş etinin içerisinde kalabilir. Bu durumda diş eti açılır ve bu kısma giren yemek artıkları ve bakteriler çürüğe neden olabilir. Bununla birlikte yirmilik dişlerin ağzın arka taraflarında olmasından dolayı temizliği oldukça zordur. Temizlenmeyen yirmilik dişler bir süre sonra çürüyebilir.

Yanağa Batması

Yanağa batması, yirmilik dişlerin çıkarken yeterli alan bulamayıp yanak kısmına doğru baskı yapmasıdır. Baskı sırasında şiddetli ağrı ortaya çıkar. Bu batma aynı zamanda diğer dişleri de etkileyerek baskı oluşturur ve bazı hasarlara yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyona sebep olur ve gün geçtikçe bu iltihap yanak ve boyuna doğru ilerleyebilir.

Diş Eti Hastalığı Görülmesi veya Diş Eti Şişmesi

20’lik diş eti şişmesi veya diş eti hastalığı görülmesi dar olan bölgeden dişin çıkamaması ve oluşturduğu baskı nedeniyle meydana gelir. Aynı zamanda diş eti açıldığı için bakterilerin girmesiyle beraber iltihaplanır. Bu da diş etlerinin şişmesine neden olur ve diş eti hastalıklarına yol açar. Eğer tedavi edilmezse dişlerde çürük oluşumunu tetikleyebilir.

Ortodontik Tedavi İhtiyacı

20’lik dişler ortodontik tedavi ihtiyacı olan durumlarda çekilir. Çene düzeltme ameliyatında diş etine gömülü dişlerin operasyonun yapılabilmesi için çekilmesi gerekir.

Ayrıca yirmilik dişin çıkarken yaptığı baskı sonucu dişlerde oluşabilecek baskıyı engellemek için de çekilmesi önerilir. Eğer zamanında işlem yapılmaz ise dişlerin düzeltilmesi için diş teli tedavisine başvurulması gerekebilir.

Tümör Oluşumu

Tümör oluşumu, yirmilik dişlerin çevresinde çok sık görülen bir rahatsızlık değildir. Fakat bazı dişlerde gömülü olan 20’lik dişin etrafında tümör oluşumuna rastlanmaktadır. Bu gibi durumlarda tümörün tedavisi için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir.

20'lik diş tedavisi yapılır dişçi koltuğuna oturmuş olan hastanın ağzında.

20’lik Diş Çekilme İşlemi Nasıl Yapılır?

20’lik diş çekimi hangi yöntemle ve nasıl olacağı yapılacak muayenenin ardından dişin durumuna göre belirlenir. Diş tamamen çıktı ise ve diş etine ya da diğer dişlere herhangi bir zarar vermiyor ise standart bir çekim işlemi uygulanır.

Bu durumun anlaşılması için de hem fiziki muayene hem de dişin röntgeni gerekmektedir. Durumu değerlendiren diş hekimi çekimin nasıl olacağına ya da dişin alınması için herhangi bir operasyonun yapılıp yapılmayacağına karar verecektir.

20’lik dişin yarı gömülü olduğu ya da dişin tam olarak çıkamadığı durumlarda ameliyat yapılması gerekebilir. İşlem yapılmadan önce hasta lokal anesteziyle uyuşturulur. Dişin gömülü olmasından dolayı diş hekimi, dişe ulaşmada güçlük çekiyor ise diş etine bir kesi atabilir.

Böylece dişin gömülü olan kısmına ulaşır. Eğer diş bu şekilde de çıkarılamaz ise dişi çevreleyen kemiğe müdahale edilerek ya da dişin bir kaç parçaya bölünerek çıkarılması sağlanabilir. Diş çıkarıldıktan sonra diş etinde kesi atılan bölgeye dikiş atılır ve işlem sonlandırılır.

20’lik diş çekimi genellikle cerrahi işlem ile uygulanır. Çünkü dişler diş eti içerisine gömülü şekilde çıkar ve bu durum diş çekimini zorlaştırdığı için 20’lik diş ameliyatı yapılır.

20’lik Diş Çekimi ile Normal Diş Çekimi Aynı mıdır?

20’lik diş çekimi ile normal diş çekimi eğer diş etine gömülme gibi bir durum söz konusu değilse aynıdır. Burada önemli olan yirmilik dişlerin duruşu, çıkış yönü, çene kemiğine yakınlığı ve büyüklüğüdür.

Fakat bazı durumlarda yirmilik diş çekimi normal diş çekiminden daha zor olabilir. Çünkü yirmilik diş, diş etine yapışmış ve tam olarak gömülmese de bir kısmı gömülmüş olabilir. Diş çekiminin zorluğu çekilecek röntgen neticesinde daha iyi anlaşılacaktır.

20’lik Diş Tedavisi Zor Mudur?

20’lik diş tedavisi zor ve meşakkatli olabilir. Öncelikle burada dişin nasıl bir soruna sahip olduğu tespit edilmelidir. Eğer diş çekilebilecek durumda ise 6 ay ya da bir senelik periyotta takip edilmelidir. Bu takip süresince dişte tekrarlayan sıkıntılar var ise mutlaka çekilmelidir.

Cerrahi müdahale gerektiren 20’lik dişlerin tedavisi için ise öncelikle ameliyat öncesi ve sonrası durumların sorunsuz şekilde atlatılması gerekmektedir. Operasyon sonrası bir süre hastanın kendine dikkat etmesi önemlidir.

20'lik diş tedavisi yapılır dişçi koltuğunda oturan hastanın ağzında

20’lik Diş Çekimi Sonrası Komplikasyonlar

20’lik diş çekimi sonrası her bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ağrı başta olmak üzere, enfeksiyon ve kanama gibi sorunların olmaması için hastaların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. 20’lik diş çekimi sonrası yutkunma zorluğu görülen komplikasyonlardandır. Bu durumları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Diş çekildikten sonra diş fırçalama esnasında bölgenin dikkatli şekilde fırçalanması önerilir.
  • Ağız temizliğinde diş çekimi sonrası daha fazla dikkat edilmelidir.
  • Diş çekim işleminin ardından boş kalan alana yaranın iyileşmesini engelleyeceği için dilin temas ettirilmemesi gerekir.
  • Yirmilik diş çekiminden sonra komplikasyonları önlemek için sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
  • Diş çekiminden sonra o bölgeye elle temas edilmemelidir.
  • 20’lik diş çekimi sonrası yemek yeme işlemi ilk 24 saat dişin bulunduğu alanla değil diğer tarafla yapılmalıdır.
  • İlk gün dişin çekildiği bölgede kanama olmaması için sigara içilmemelidir.
  • Yaranın açılmaması ve kanamaması için ağızda biriken tükürüğün biriktirilmemesi gerekir.
  • Diş ameliyatından sonra ya da çekim işleminin ardından şişlik oluşmaması için bölgeye soğuk kompres yapılabilir.

20’lik Diş Çekimi Fiyatı Nasıldır?

20’lik diş çekimi fiyatı birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Dişte herhangi bir komplikasyon var ise, diş çekimi öncesi tedavi gerekiyorsa ya da bir cerrahi operasyon yapılacaksa 20’lik diş çekim ücreti yapılacak işleme göre belirlenir.

Diş hekimi muayenenin ve çekilecek röntgenin ardından yirmilik dişin durumunu ve hangi işlemin yapılacağını belirleyecek ve ücret bu işlemlere göre belirlenecektir.

Eğer 20’lik dişleriniz çıkmaya başladıysa veya bu dişlerle ilgili sorun yaşıyorsanız, bir diş hekimine başvurmanız gerekebilir. Diş hekimi yaptığı muayene sonucunda dişlerin durumunu değerlendirir. Unutmayın, erken teşhis, 20’lik diş sorunlarının daha kolay tedavi edilmesini sağlar. Redent Klinik olarak, size en iyi tedavi seçeneklerini sunmak için deneyimli diş hekimleri ile birlikte çalışıyoruz.

20’lik diş çekimi ve diğer tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Randevu Alın