Ortodonti – Diş Teli Tedavisi

Ortodonti, diş hekimliğinin bir koludur. Ortodonti, halk arasında diş teli tedavisi ya da tel tedavisi olarak bilinen, dişlerin ve çene kemiklerinin doğru ve işlevsel şekilde olması hususunda tedaviler uygulayan ağız ve diş sağlığı konusunda önemli bir alandır.

Dişlerin takılan braketler (plaklar) yardımıyla olması gerektiği yere oturmasını ya da yerleşmesini sağlayan bu tedavi yöntemi, aynı zamanda baş ve boyun bölgesindeki işlevsel veya doğuştan gelen rahatsızlıklarının önlenmesiyle de ilgilenir. Ayrıca dudak ve damak yarıklarının tedavisi de bizzat bu alanın uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Diş teli tedavisi Ortodontist uzmanlar tarafından yapılır. Ortodontist, beş yıllık diş hekimliği eğitiminden sonra 4 ila 6 sene arasında da ortodonti uzmanlık eğitimi alarak tedavi yapabilecek donanıma sahip olan uzmandır. Uzun süreli bir tedavi yöntemi olduğu için deneyim gerektirir.

Ortodonti uzmanı, çocukluktan başlayan diş problemlerini yıllarca takip ve tedavi edebilir. Diğer alanlardan farklı olarak uzun soluklu takipler gerektiren tedaviler uygulayabilen bir alandır. Ortodonti uzmanı, tedavi öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerden itibaren diş çürüğü ve implant tedavisi de dahil olmak üzere bütün süreci iyi bir şekilde yönetmelidir. Eğer hastanın tedavisi için cerrahi bir yol gerekiyorsa bunu da planlamalı ve cerrah ile uyum içinde çalışmalıdır.

Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ortodonti tedavisi dişlerin çarpık veya sıkışık durması, dişler arasında boşluklar oluşması veya bazı dişlerin dışarıya doğru çıkıntılı olması gibi yapısal bozukluklarının giderilmesi için kullanılır.

Çiğnemede yaşanan güçlük, çene kemiğinden gelen sesler ve alt veya üst çenenin öne doğru çıkık olduğu durumların tedavisinde de bu yöntem kullanılır. Ayrıca çiğneme fonksiyonu bozukluklarında ve estetik gülüş için de ortodonti yöntemi gereklidir. Bunların yanında uyku apnesi, konuşma bozukluğu, dişlerin dizilişindeki problemlerden kaynaklı ağız ve diş sağlığı bakımının gerektiği durumlarda da bu işlem bir seçenek olarak kullanılabilir.

Ortodontik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik bozukluklar hastanın durumuna göre, dişten kaynaklı bozukluklar ve iskelet yapısından kaynaklı bozukluklar olarak farklılık gösterir. Dişsel bozukluklar diş yapısında görülen ayrıklık, yamukluk, diş ve çene arasındaki uyumsuzluk durumlarıdır. Bu rahatsızlıklar her yaşta tedavi edilebilir.

İskelet yapısından kaynaklı bozukluklar ise alt ve üst çenenin ön veya arka tarafa doğru uyumsuz bir biçimde olması durumlarıdır. Tavşan diş veya alt çene çıkıklığı bu kapsamdaki rahatsızlıklardır. Söz konusu bozukluklar 11-12 yaşlarına kadar tedavi edilmelidir. Çocukluk çağlarında tedavi edilmediğinde ileriki yaşlarda cerrahi yöntemlerle tedavi gerektirir.

Diş teli tedavisi gerektiren rahatsızlıklarda genetik yatkınlığın önemli bir etken olduğu görülür. Fakat bunun dışında en önemli sebep süt dişlerin çekilmesinden sonra azı dişlerin boşluklara doğru kaymasından kaynaklı yer kaybı ve dişlerin yanlış yerden çıkmaya başlamasıdır.

Küçük yaşlarda ortaya çıkan parmak emme, yanlış yutkunma, ağız solunumu gibi sebepler de ortodontik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sorunlar, erken yaşta teşhis edildiğinde kolay tedavi edilebilir olması ağız ve diş sağlığı bakımından önemlidir.

Çene eklemlerinde bozukluğa sebep olan diş sıkma, travmalar, strese bağlı hastalıklar, hatalı ve zamanı dolmuş dolgular da ortodonti alanına girmektedir. Çene eklemi diğer eklemlere göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Çene ekleminin hareket etmesi sonu çıkan sesler ya da meydana gelen sürtünme eklem bozukluğunun göstergesidir. Bu belirtiler varsa uzman bir ortodontist tarafından muayene edilmek gerekir.

Ortodonti-diş teli tedavisi yapılır ağız içindeki beyaz dişlere

Ortodonti Tedavi Çeşitleri

Ortodonti tedavi çeşitleri, hastanın durumuna, tercihlerine ve bütçesine göre farklılaşır. Ayrıca diş teli tedavisi kapsamında uygulanan ortodonti tedavi yönteminde her zaman diş teli kullanılmaz. Telsiz ortodonti tedavileri de vardır. Bu tedavi yönteminde dişe tel yerine takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar takılır.
Ortodonti tedavi çeşitlerini; metal diş teli, porselen diş teli, Lingual diş teli ve şeffaf plak uygulamaları olarak dörde ayrılır.

  • Metal Diş Teli (Metal Braketler)

Metal diş teli aynı zamanda metal braket olarak da isimlendirilir. Bu tedavi uygulanırken dişe metal bir tel takılır. Takılan metal braketler tutucu parçalardan ve bu parçaların içerisinden geçen ince diş tellerinden oluşur. Bu diş telleri metalik gri renkte olabildiği gibi farklı renklerde de olabilir. Metal braketler ile yaklaşık 2 yıl gibi bir sürede istenilen sonuç elde edilebilir.

  • Porselen Diş Teli (Şeffaf Braketler)

Son dönemde metal diş tellerinin yerine porselen diş teli veya diğer adıyla şeffaf braketler daha fazla tercih edilmektedir. Şeffaf veya beyaz renkte olan teller, plastik ya da cam silika adı verilen materyallerden yapılır. Fakat metal diş telleri kadar dayanıklı olmadıkları için her hastaya uygulanamayabilir. Bu tedavi yönteminde de 2 yıl gibi sürede istenen sonuç alınabilir.

  • Lingual Diş Teli (Lingual Braketler)

Lingual diş teli, dişlerde oluşan bozukluk şeffaf plaklarla düzeltilemeyecek boyutta ise uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde tel, dişin iç kısmına takılır. Bu yüzden dişlere göre özel üretilir ve özel yapıştırıcı aracılığıyla dişe tutturulur. Diş teli tedavisi süreci en az 2 yıl sürebilir. Ayrıca tedavi süresi kişinin alışma sürecine göre değişiklik gösterebilir.

  • Şeffaf Plak – Şeffaf Diş Plağı

Şeffaf plaklar, hastaların takılıp çıkarılan teller yerine sabit ve şeffaf teller tercih etmelerinden hareketle üretilmiş plaklardır. Diş ölçülerine göre dijital ortamda tasarlanarak üretilen plaklar, 2-3 hafta arasında takılır ve dişlerin düzelme süreci başlar. Bu diş teli tedavisi plakların görünmediği ve istenildiği zaman çıkarıldığı bir yöntemdir. Düzenli kullanıldığında ve temizliğine dikkat edildiğinde iyi sonuçlar veren tedavidir.

Ortodonti Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Ortodonti tel tedavisi başlangıç döneminden sonlandırılmasına kadar çeşitli aşamaları içerir. Diş teli tedavi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk Muayene

Ortodonti uzmanının detaylı bir muayenesinin olduğu süreçtir. Rahatsızlık tespit edildikten sonra kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi öncesi ve sonrası hakkında hastaya detaylı bilgiler verilir. Bu aşamada diş teli tedavisi süresi ve süreci hakkında bir planlama yapılır.

  • Teşhis

Kişinin rahatsızlığının belirlenerek uygulanacak tedavi yönteminin belirlendiği aşamadır. Muayene sırasında yapılan işlemler, modellemeler ve görüntülemeler çerçevesinde hastanın diş yapısının iyileşmesi için gerekli uygulamalara karar verilir. Eğer uzman doktor gerekli görürse yer kazanmak ve komşu dişlerin istenmeyen hareketlerini engelleyebilmek için diş çekimine karar verebilir.

  • Hazırlık

Ortodonti tedavisi başlamadan önce yapılması gereken diğer tedaviler (kanal tedavisi, dolgu, diş eti tedavileri, diş temizletme vb.) belirlenir ve uygulanır.
Gerekli ölçümlerin yapıldığı bu süreçte, röntgen ve fotoğraflama işlemleri de gerçekleştirilir. Ayrıca diş ve çene yapısının modelleri de hazırlık aşamasında alınır.

  • Aktif Tedavi

Tedavinin uygulanmaya başladığı süreçtir. Diş telleri ya da plaklar bu aşamada takılır. Ardından doktorun tavsiye ettiği aralıklarla muayene yapılır. Bu muayeneler sırasında gerekli düzenlemeler yapılarak diş telinin durumu kontrol edilir. Tedavi sürecince muayeneler aksatılmamalıdır ve diş hekiminin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

ortodonti-diş teli tedavisi yapılır dudakların arasındaki dişlere.

Pekiştirme Tedavisi (Tedavi Sonrası Uygulamalar)

Diş tellerini çıkardıktan sonra dişler yeniden eski yapısına dönmeye çalışabilir. Bu nedenle tedavi bitip ardından diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni halini korumak ve eski durumuna dönmesini engellemek amacıyla pekiştirme tedavisi yapılır. Bu aşamada pekiştirme apareyleri (aygıt) takılır. Takılan apareyler diş eti, kemik ve kasların sabit kalmalarını sağlar. Apareyler kullanılmadığı takdirde dişler eski yerlerine geri dönebilir ve tedavi başarısız olabilir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi ortalama 1 ila 3 yıl arasında süren uzun bir dönemi kapsar. Bu süreci hastanın rahatsızlığının boyutu, tedaviye verilen yanıt, hastanın uyumu ve tedavi sonrası süreç gibi etkenler belirler. Bazı hastalarda tedavi sonrası 6 aylık bir pekiştirme tedavisi gerekebilir.

Ortodonti (Diş teli Tedavisi) Fiyatları Nasıldır?

Diş teli tedavisi fiyatları kullanılan malzemenin kalitesi, dişlerdeki bozuklukların derecesi ve tedavi süresine göre değişiklik gösterir. Özellikle diş ve çene yapısı bu kapsamda belirleyici unsurlardır. Fakat burada en önemli nokta, kullanılan malzemenin kalitesidir. Bu nedenle ortodonti fiyatları belirlenmesinde malzemenin türü fiyat belirlenmesinde önemli bir faktördür.

Ankara ortodonti tedavisinde ağız ve diş sağlığı merkezi Redent Klinik en son teknolojiyi kullanan alanında uzman kadrosu ile hizmet vermektedir. Hangi tedavinin en iyi sonucu vereceğini ve hangi diş telinin sizin için uygun olduğunu belirleme noktasında sizinle uzman hekimlerimiz birlikte karar verir.

Diğer hizmetlerimiz ve fiyat konusunda detaylı bilgi almak için hemen iletişim sayfamızdan bizlere ulaşın!

Kalitemizi gösteren özelliklerimiz

  • Samimi Doktorlar
  • Konforlu Çalışma Alanı
  • Lazer Diş Hekimliği
  • Aile Ortamı
  • Rahat Ulaşım
  • Beklemeden Tedavi
  • Güvenilir Muayene
  • Memnuniyet Garantisi
  • Ulaşılabilirlik
  • Modern Ekipmanlar
  • Yüksek kaliteli metaryeller
  • Dijital 3D Röntgen
Randevu Alın