Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama estetik açıdan doğal bir görüntü sunması sebebiyle tercih edilen bir uygulamadır. Özellikle zirkonyum maddesinin sağlam oluşu bu yöntemin tercih edilmesinin sebepleri arasındadır. Gülüş tasarımı uygulamalarında kullanılan zirkonyum, doğal dişe yakın görüntüsüyle hastaların ilgisini çekmektedir.

Zirkonyum kaplama yöntemi kullanılan maddenin sağlamlığı ve estetik açıdan sağlamış olduğu görüntü sebebiyle dişin ömrünü uzatan bir uygulamadır. Maddenin ağız ve diş yapısına uyumlu olması kullanımı kolaylaştıran faktörlerdendir.

Zirkonyum Kaplama (Zirkonyum Diş Kaplama) Nedir?

Zirkonyum nedir sorusunun en kısa cevabı: doğada bulunan organik bir maddedir. Zirkonyum diş ise metal alt yapılı kaplamalara alternatif olarak ortaya çıkan doğal dişe çok yakın maddeden üretilen kaplamadır. Dayanıklı ve estetik açıdan güzel sonuçlar elde edilebilen bir yöntem olduğundan hastalar tarafından oldukça sık tercih edilir.

Zirkonyum kaplama zirkonyum malzemesinin diş etrafına kaplanması işlemidir. Dişlerin yapısı ve rengi ile ilgili şikayetleri olan hastaların tedavileri için kullanılmaktadır. Bu madde dişlerin doğal görünmesinin yanı sıra aşınmaya karşı da dirençlidir. Bu kaplama işlemini diğerlerinden farklı kılan, klasik protez uygulamalarında dişe takılan metal alt yapının yerine beyaz renkte ve metal kadar dirençli zirkonyum alaşımın kullanılmasıdır.

Zirkonyum alaşım dayanıklı bir madde olduğu için hem ön bölge hem de arka bölge köprülerde uygulanabilir. Aynı zamanda bu kaplama, porselen diş kaplamaların alt yapısını oluşturan malzeme olarak da kullanılmaktadır.

Zirkonyum kaplama yöntemi taç kron olarak da bilinmektedir. Genel itibariyle çürük dişlerin tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Fakat tedavi yöntemi beyaz dişler ve estetik bir gülüş sunması nedeniyle de tercih edilmektedir.

Zirkonyum kaplama yaş sınırı diğer diş kaplama yöntemlerinde olduğu gibi 16 ila 18 yaş sonrası olarak kabul edilmektedir. Yani diş ve çene gelişiminin tamamlanmasının ardından tedaviye başlanabilir.

Zirkonyum Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Zirkonyum diş çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Zirkonyum veneers uygulamaları:

Veneer zirkonyum kaplama tek diş üzerine uygulanabilir. Beyaz metal içerir ve doğal bir görünüme sahiptir.

Zirkonyum implant üstü kaplama:

İmplant uygulaması yapılan dişin üzerine gerçek diş görüntüsünü yakalamak amacıyla bu kaplama işlemi gerçekleştirilir.

Zirkonyum implant üstü kaplama all on 4 sistem:

4 adet implant üzerine 12-14 adet arasında zirkonyumun çeneye yerleştirilmesidir. İyi bir işçilik istediği için uzman ve tecrübeli bir diş hekimine yaptırılması gerekmektedir.

Zirkonyum gülüş estetiği:

Dişin rengini, yapısını ve şeklini istenilen biçime getirebilmeyi amaçlayan gülüş tasarımı tedavisinde zirkonyum gülüş estetiği kullanılmaktadır.

Zirkonyum lamine kaplama:

Zirkonyum lamine kaplama, diş törpüleme işleminin daha az yapıldığı ve dişin daha sağlam bir şekilde kaldığı yöntemidir. Dişin ana yapısı kalın, kaplama ise yaprak kadar ince bir biçimdedir.

Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanır beyaz dişleri olan hastaya

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama yapılmadan önce diş hekimi tarafından ayrıntılı bir muayene yapılır. Diş kaplama işleminin zirkonyum ile yapılmasına karar verildikten sonra dişlerin yapısı kaplamaya uygun hale getirilir. Bunun için diş küçültülür ve tıraşlanır. Bu işlem sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır.

Daha sonra kaplama için uygun hale getirilen dişin ölçüsü alınır ve elde edilen bilgiler bilgisayar sistemine aktarılır. Son teknoloji ile bu sistemde dişler 3 boyutlu makinelerle hazır hale getirilir. Bu işlemler sırasında hastanın dişlerine geçici bir kaplama takılır. Ayrıca hasta ile diş rengi seçimi de bu dönemde yapılır.

Genellikle kaplamalar 5 gün gibi bir sürede hazırlanır. Hazır olan kaplamanın dişlerle uyumu prova edilerek bir problem olup olmadığı kontrol edilir. Eğer dişte ya da kaplamada yapılacak bir işlem varsa prova sonrası yapılarak hazır hale getirilir.

Kaplamalar tam anlamıyla hazır olduğunda özel yapıştırıcılar yardımı ile yapıştırılır. Kalıcı olarak dişe kaplamanın yapıştırılmasından sonra hasta normal hayatına devam edebilir.
Kaplama işleminin ardından periyodik olarak diş hekimi kontrolü tavsiye edilir. Dişlerin kaplama ile uyumu kontrol edilerek tedavinin daha uzun ömürlü olması sağlanır.

Zirkonyum Diş Hangi Durumlarda Tercih Edilmektedir?

Zirkonyum kaplama yöntemi estetik açıdan güzel bir görüntü sunduğu gibi kullanılan malzemenin özelliğinden dolayı da dayanıklıdır. Hem ön diş kaplamalarında hem de arka diş kaplamalarında tercih edilmesinin sebebi de budur. Bunun dışında tercih edilme sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

● Diş beyazlatma işleminden istenilen sonucun alınamaması.
● Yapısal (şekil ve duruş) diş problemlerinin ortadan kaldırılması.
● Gülüş tasarımı tedavisi olmak.
● Diş rengi koyu olan kişilerde renk uyumunu sağlayabilmek için bu kaplama yöntemi tercih edilmektedir.

Ayrıca implant üstü protezlerde de bu kaplama yöntemi hem dayanıklı hem de estetik açıdan güzel sonuçlar verdiği için uygulanabilir.

 Zirkonyum Kaplama Uygulanış Adımları

Kaplama yöntemi uygulanırken hastanın lokal anestezi ile herhangi bir ağrı ya da sızı duymasının önüne geçilir. Bu anlamda diş korkusu yaşayanların hiçbir endişe taşımadan yaptırabileceği bir tedavidir. Aşamalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

İlk muayene:

Diş hekimi tarafından ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilir. Dişlerin yapısının zirkonyum ile kaplanmaya uygun olup olmadığına karar verilir. Zirkonyum kaplama süresi ve sonrası hakkında hastaya gereken bilgiler verilir.

Hazırlık süreci:

Hastaya lokal anestezi uygulanır. Kaplama işlemi yapılmadan önce dişler törpülenerek ya da küçültülerek uygun hale getirilir. Eğer köprü işlemi gerekiyorsa dişe bu aşamada uygulanır.

Laboratuvar süreci:

Dişler uygun boyuta getirildikten sonra dişlerden ölçü alınır. Ölçünün ardından hasta ile beraber renk seçimi yapılır. Alınan ölçüler ve seçilen renk laboratuvara gönderilerek kişiye uygun diş kaplaması hazırlanır.

Tedavi süreci:

Diş kaplamaları hazırlandıktan sonra özel yapıştırıcılar aracılığıyla dişe takılır. Bu işlem kalıcı olarak yapılabildiği gibi hastanın alışması için ya da kontrol amaçlı geçici olarak da uygulanabilir. Tedavi süresi 3-5 gün arasında değişebilir. Ancak bazı durumlarda bu süre 7 güne kadar uzayabilir.

Tedavi sonrası süreç:

Kaplama işlemi bittikten sonra hasta belli periyotlarda diş hekimi kontrolüne gelir. Bu kontroller sırasında kaplamanın durumu incelenir. Kaplamanın ömrü kişinin ağız ve diş sağlığı kriterlerine gösterdiği öneme bağlıdır diyebiliriz.

Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanır gülen ve beyaz dişleri olan hastaya

Zirkonyum Kaplama Diş Avantajları Nelerdir?

Bu kaplama işleminin diğer yöntemlere nazaran daha fazla avantajları vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

● Doğal dişe yakın bir yapıya sahip olduğu için estetik bir görüntüye sahiptir ve dışarıdan bakıldığında fark edilmesi zordur.
● Beyaz renkte olduğundan dolayı metal destekli porselenlerde yaşanan renk değişimleri (gri renge dönüşme) yaşanmaz.
● İçerisinde bulunan maddenin ısı geçirgenliği diğer kaplama türlerine oranla daha az olduğu için dişte hassasiyet görülmez.
● Ağırlık açısından metal destekli protez dişlere oranla daha hafiftir.
● Kaplama işlemi sonrası bazı kaplamalarda hissedilen metalik tat, bu yöntemde hissedilmez.
● Zirkonyum maddesinin özelliğinden dolayı oldukça dirençli bir yapıya sahiptir.
● Dişe ve diş etine uygun bir yapısı olduğu için herhangi bir enfeksiyona ya da morluğa sebep olmaz.
● Bu kaplama yönteminde dişler daha az törpülenerek doğal yapıları bozulmadan tedavi uygulanabilir.
● Uzun ömürlüdür.
● Soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı duyarlı değildir ve kaplama sonrası bu tip ürünlerin tüketilmesi dişte hassasiyete sebep olmaz.
● Zirkonyum diş kaplama ömrü 5 ila 15 yıl arasında değişmektedir. Eğer gerekli bakımlar yapılır ve düzenli diş hekimi kontrolü takip edilirse daha uzun yıllar kullanılabilecek bir kaplamadır.

 Zirkonyum Kaplama Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama zararları her ne kadar diğer yöntemlere göre daha az olsa da bir miktar vardır. Özellikle teknolojik gelişmeler bu yöntemin zararlarını en aza indirmiştir. Belli başlı zarar olarak görülebilecek dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Zirkonyum diş kaplama zararları arasında en önemlisi köprü olarak kullanıldığında mesafe uzun ise bazen kırılmalara sebep olabilmesidir.
● Metal destekli porselenlere göre maliyet olarak daha pahalı olmasıdır.
● Uzun diş aralıklarında kullanımı avantajlı değildir.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları

Zirkonyum diş kaplama fiyatları diğer kaplamalarda olduğu gibi diş sayısına ve kullanılacak olan materyalin kalitesine göre farklılıklar göstermektedir. Bu kaplama işlemi diğer yöntemlere göre daha maliyetlidir. Bunun en önemli sebebi kullanılan materyalin dişe uyumlu olması ve doğal diş görünümü vermesidir. Aynı zamanda dayanıklı ve estetik olması da fiyatı artıran sebeplerdendir.

Dayanıklılığı diğer yöntemlere göre kullanım süresini de artırmaktadır. Bu açıdan bakıldığında maliyetli olsa da ağız ve diş sağlığı, avantajlarının çokluğu ve istenilen estetik görüntüyü sağlaması açısından hastaların tercih ettiği bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.

Redent Ankara Diş Kliniği sunduğu kaliteli hizmet ile zirkonyum kaplama fiyatları Ankara seçenekleri arasında ön plana çıkan merkezlerden biridir. Uzman diş hekimi kadrosu ve kaplamaların hazırlandığı son teknolojiye sahip laboratuvarı ile Redent, hastalarına en iyi hizmeti vermeyi hedefler.

Zirkonyum kaplama ve diğer hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Kalitemizi gösteren özelliklerimiz

  • Samimi Doktorlar
  • Konforlu Çalışma Alanı
  • Lazer Diş Hekimliği
  • Aile Ortamı
  • Rahat Ulaşım
  • Beklemeden Tedavi
  • Güvenilir Muayene
  • Memnuniyet Garantisi
  • Ulaşılabilirlik
  • Modern Ekipmanlar
  • Yüksek kaliteli metaryeller
  • Dijital 3D Röntgen
Randevu Alın