Porselen Diş Kaplama

Dişlerin yapısını ağız ve diş sağlığı, genetik faktörler ve beslenme alışkanlıkları etkiler. Dişlerin bakımı düzenli şekilde yapılmadığında çürüme, sararma ve aşınma gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu sıkıntılar dişlerde ağrı ve diş kaybına kadar giden pek çok probleme yol açabilir. Porselen diş kaplama yöntemleri de bu sıkıntıları gidermek için uygulanan ve estetik bir görünüm sağlayan tedavilerdendir.

Porselen diş kaplama yukarıda belirttiğimiz sebeplerle dişlerde aşırı madde kaybı sonucunda oluşan problemleri gidermek için dişlerin üzerinin porselen materyallerle kaplanması işlemidir. Bu işlem dişe zarar vermediği gibi dişin ömrünü uzatan bir uygulamadır. İşlem sonrası ağız fonksiyonlarında bir kayıp olmamasından dolayı hastaların tercih ettiği bir tedavi yöntemi olarak dikkat çeker.

Porselen Diş Kaplama Nedir?

Porselen diş kaplama işlemi sadece sağlık açısından değil estetik sebeplerle de yaptırılmaktadır. Bu tamamen hastanın tercihidir. Sağlık açısından uygulanmasındaki sebep aşırı madde kaybına uğramış olan dişlerin korunmasını sağlamaktır. Bunun için dişin üzeri diş şeklindeki materyaller ile kaplanır. Böylece dişin kullanım süresi uzamış olur. Ayrıca bu işlem sayesinde diş, şekil, boyut ve renk açısından diğer dişlerle eşitlenir.

Porselen diş kaplama modelleri dominant, agresif, Hollywood, olgun, doğal, oval, yumuşak, güçlü, genç, gelişkin ve fonksiyonel tip olarak adlandırılır. Bu modeller arasından biri seçilirken hastanın yüz tipine dengeli ve uyumlu olmasına dikkat edilir.

Porselen diş kaplama yönteminde kullanılan kaplama malzemesi porselen olduğundan kaplama yerleştirildikten sonra kalıcı özellik gösterir. Porselen maddesi beyazlığını yapıldığı ham maddeden alır. Metal içermez ve toksit madde yoktur.

Ağız ve diş sağlığı bakımından önemli bir yöntem olan porselen kaplamalar diğer kaplamalara oranla daha dayanıklı olma özelliğine sahiptir. Özellikle kompozit kaplamalarla karşılaştırıldığında doğal dişler gibi ışığı yansıtabilirler. Ayrıca doğal bir görünüm sağlaması nedeniyle diğer kaplamalara oranla daha fazla tercih edilmektedir.

Diş Kaplama İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Porselen diş  işleminin uygulanmasında en önemli sebep bir çürüğün olması ya da diş kaybının telafi edilmek istenmesidir. Diş kaybının ardından dişte oluşan boşluğun kişinin hayat kalitesini düşürdüğü, yeme içme konusunda sıkıntılara sebep olduğu bilinir. Bu işlem diş kaybını telafi etmenin yanında dişlerdeki şekil bozukluğunu tedavi eder ve estetik bir gülüş sağlar. Porselen diş kaplama işlemi uygulanabilen durumları şu şekilde sıralamak mümkündür:

● Eksik dişin telafi edilmesi
● Diş kırıklarının onarımı
● Estetik amaçlar
● Dolgu ile düzelmeyen çürük türlerin tedavisi
● Dişin yapısal bozukluklarının giderilmesi (çapraşık dişler)
● Beyazlatma işlemi ile rengi değişmeyen dişlerde beyazlığın sağlanması
● Diş aralarında oluşan fazla boşlukların tedavisi
● Sivri ya da diğer dişlerden farklı şekildeki dişlerin tedavisi
● Normalden daha küçük yapıya sahip dişlerin diğer dişlerle eşitlenmesi amacıyla uygulanır.

Porselen diş kaplama işleminin nasıl yapılacağına ve hangi tür bir kaplama olacağına diş hekiminin muayenesinin ardından hasta ile birlikte karar verilir. Ancak bu rahatsızlıkların dışında dişin iltihaplandığı ya da kanal tedavisi uygulamasına ihtiyaç olan durumlarda porselen ile kaplama işlemi tavsiye edilmez ve yaptırılması hasta için sıkıntı oluşturabilir.

porselen diş kaplama yapılır Redent ağız ve diş sağlığı merkezindeki beyaz dişlere

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama işlemi yapılmaya karar verilen dişler öncelikle iyice temizlenir. Ardından dişlerin, kaplamanın boyutuna uygun hale getirilmesi sağlanır. Bu işlem dişler törpülenerek gerçekleştirilir.

İnceltme işlemi genellikle 0,5 ile 0,7 mm arasında değişebilir. Daha sonra törpü işlemi yapılan dişin kalıbı çıkarılır. Kalıp çıkarma işlemi klasik yöntemlerle yapılabildiği gibi teknolojinin gelişmesi ile birlikte üç boyutlu görüntüleme cihazları ile de yapılmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı bakımından porselen diş uygulamalarında hastalar tarafından merak edilen bir konu da porselen kaplama nasıl yapılır? sorusunun cevabıdır. Çıkarılan kalıp diş teknisyenleri tarafından porselen kaplamanın hazırlanacağı laboratuvara götürülür. Porselen kaplamanın hazırlanması işlemi birkaç hafta sürebilir. Bu süre içerisinde hastaya dişleri rahat kullanabilmesi ve zarar görmemesi için geçici kaplama yapılır.

Kaplamanın hazırlanmasının ardından diş hekimi, hastaya kaplamanın takılması sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi için lokal anestezi uygular. Anestezi işleminden sonra kaplamanın takılacağı dişler porselen ile tam bir uyum içinde olabilmesi için şekillendirilir. Bu şekillendirme işlemi diş hekiminin yapabileceği ölçüde değilse kaplamalar yeniden laboratuvara gönderilebilir.

Kaplama dişe yerleştirilerek uygunluğu kontrol edilir ve diş hekimi tarafından tam oturması için gerekli düzenlemeler yapılır. Porselen dişlere tam olarak hazır hale gelmesi için parlatma işlemi uygulanır. Bu işlemin ardından özel yapıştırıcılar yardımı ile diş hekimi tarafından kaplama dişe geçirilerek işlem tamamlanır. Tedavi süresi diğer diş işlemlerine göre daha kısa olduğu için de tercih edilmektedir.

Porselen Diş Kaplama Sonrasında Bakım Nasıl Olmalıdır?

Porselen kaplama işlemi sırasında uygulanan lokal anestezi etkisini yitirdikten sonra kişi normal bir şekilde yeme ve içme işlemine başlayabilir. Herhangi bir kısıtlayıcı durum söz konusu değildir. Kaplama işlemi bittikten sonra bazı durumlar gelişebilir. Örneğin kaplamaların uygulandığı alanda sertlik hissedilebilir. Bu sertlik hissi bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Eğer bu sertlik uzun sürerse diş hekimine yeniden görünmek gerekebilir.
Sertlik dışında dişte hastayı rahatsız eden bir çıkıntı varsa mutlaka diş hekimine görünmek gerekir. Diş hekimi gerekli görüyorsa kaplamanın yeniden törpülenmesi işlemi yapılabilir.

Her diş tedavisinde olduğu gibi kaplama işleminin ardından da bazı hususlara dikkat etmek ağız ve diş sağlığı bakımından tedavinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bu işlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

● Öncelikle ağız ve diş sağlığına dikkat etmek kaplamaların ömrünü uzatır.
● Sert kıllı diş fırçası kullanmak kaplama yüzeyine zarar verebileceği için yumuşak kıllı fırçalar tercih etmek daha uygun olacaktır.
● 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi kaplamaların sağlıklı olması ve uzun süre kullanılabilmesi açısından önemlidir.
● Kaplamanın takılmasından sonra oluşacak ağrı ya da sızılar için diş hekiminin tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
● Dişlerde aşınmaya neden olabilecek şekerli ve asitli yiyecekler tüketilmemelidir.
● Kaplama yapıldıktan sonra sigara kullanımı, diş kaplamasının renginin değişmesine neden olabilir. Bu nedenle sigarayı bırakmak iyi bir seçenek olacaktır.
● Kaplamalar takıldıktan sonra sert ve kabuklu yiyecekleri tüketme konusunda dikkat etmek gerekir.
● Sert gıdaları tüketirken arka dişleri, yumuşak gıdalar için ise ön dişleri kullanmak tavsiye edilir.
● Ayrıca katı objelerin (kalem, buz veya tırnak) ısırılması ya da çiğnenmesi kesinlikle kaplamalara zarar verir.
● Yatarken diş sıkma ya da gıcırdatma gibi problemler varsa mutlaka diş hekimine başvurmalı ve gerekiyorsa retainer kullanılmalıdır.
● Kaplama sonrası spor yaparken ağız koruyucu kullanmak önerilir.

Porselen Kaplama Diş Ömrü Ne Kadardır?

Porselen kaplama kullanım şekline bağlı olarak 7 ila 10 yıl arasında değişen ömre sahiptir. Kaplamanın en büyük avantajı uygulama sonrası bir ağrı olmadığı için kişinin normal hayatına hemen dönebilmesidir. Kullanım süresi kişinin ağız ve diş sağlığı bakımına göstermiş olduğu özenle doğru orantılıdır. Ayrıca hastanın yaşı ve geçirdiği diğer diş rahatsızlıkları da kaplamanın ömrünü kısaltan etkenlerdir.

Kaplamalar, normal dişler gibi dışarıdan gelen müdahalelerden etkilenir. Bu sebeple dişlere zarar verecek şeylerden uzak durmak gerekir. Ayrıca dişlerde leke oluşturacak maddelerin tüketilmesi de kaplamaların ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle bu yiyecekleri tüketmemek ya da eğer tüketiliyorsa gerekli ağız ve diş bakımının yapılması gerekir.

Porselen diş kaplama tedavisi yapılır Rdent ağız ve diş sağlığı merkezinde elleri ile ağzındaki dişleri işaret eden kadına

Porselen Diş Kaplama İşleminin Dezavantajları Nelerdir?

Porselen diş kaplama sağlık ve estetik açıdan tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca porselen dayanıklı bir materyal olduğu için uzun süre kullanabilme özelliğine sahiptir. Bu işlemin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Kişiler bu dezavantajları göz önüne alarak nasıl bir kaplama yaptıracaklarına karar vermelidir.
Bu işlemin dezavantajları:

● Diş kaplaması hasar gördüğünde genellikle tamir edilmesi zordur.
● Tedavi sonrasında dişler, sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas hale gelebilir.
● Kaplama yapılan dişin rengi kişinin kendi diş rengi ile tam olarak uyuşmayabilir ve diş beyazlatma işlemi kaplamadan sonra yapılamaz.
● Kaplamalar sert ve kabuklu gıdalar yendiğinde nadir de olsa yerinden çıkabilir ya da kırılabilir.
● Porselen dişler, diş etine tam olarak oturtulamadığında diş ile kaplama arasında oluşabilecek aralıkların içerisinde biriken gıda artıkları diş çürüğüne ve ağız kokusuna sebep olabilir.
● Diş sıkma ve gıcırdatma problemi kaplamaların çatlamasına sebep olabileceği için bu kişilere porselen uygulaması tavsiye edilmez.

Porselen Diş Kaplama Fiyatları Nasıldır?

Porselen diş kaplama fiyatları kaplamanın uygulanacağı diş sayısına, kullanılan porselenin maliyetine, işlem öncesinde başka bir diş tedavisi gerekip gerekmediğine, kaplama yapıldıktan sonra ek bir tedaviye ihtiyaç olup olmadığına ve klinik ya da diş hekimine bağlı olarak değişebilir.
Redent Ağız ve Diş Kliniği porselen kaplama konusunda size en iyi hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Tecrübeli diş hekimi kadrosu ve son teknoloji malzemeleri ile diş tedavilerini ağrısız ve güvenli bir hale getirilmesini amaçlar.

Porselen diş kaplama fiyatları ve diğer hizmetler hakkında detaylı bilgi almak için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kalitemizi gösteren özelliklerimiz

  • Samimi Doktorlar
  • Konforlu Çalışma Alanı
  • Lazer Diş Hekimliği
  • Aile Ortamı
  • Rahat Ulaşım
  • Beklemeden Tedavi
  • Güvenilir Muayene
  • Memnuniyet Garantisi
  • Ulaşılabilirlik
  • Modern Ekipmanlar
  • Yüksek kaliteli metaryeller
  • Dijital 3D Röntgen
Randevu Alın