Diş eti şişmesi yaşamıştır eli dudağında olan kadın.

Diş eti şişmesi diş etinin diş ile birleştiği yerde görülen belirgin olan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda diş etinin şişmesi dişin bir kısmını örtebilir. Diş etleri, şişme durumunda normal pembe renk yerine kırmızı bir görünüm alır. Ayrıca diş etleri hassaslaşır, tahriş olur ve ağrıya sebebiyet verir.

Diş etleri çene kemiğinizi örten, sert ve pembe renkli dokulardır. Bu yapılar ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca diş etlerinden oluşan şişme ve kanama başka hastalıkların belirtisi de olabilir.

Bu yazıda Redent Klinik uzmanları diş eti şişme türleri, nedenleri ve tedavi yollarını sizler için kaleme aldı.

Diş Eti Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?

Diş etinin şişmesi rahatsızlığının nedenleri arasında diş eti iltihabı ilk sırada gelmektedir. Bu durum genel olarak ağız ve diş sağlığına gereken önemin gösterilmemesinden kaynaklanmaktadır. İltihabın yayılması ya da tedavi edilmemesi diş kaybına yol açabileceği gibi iltihabın çene kemiğine yayılmasına da yol açabilir. Bunun dışında diş eti şişmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dişlerde ortaya çıkan çürük diş etinin şişmesi nedenlerindedir.
  • Kadınlarda hormonal değişikliklerin ortaya çıktığı adet dönemlerinde görülebilir.
  • Hamilelik süresince kadınlarda meydana gelen diş etlerinde büyüme ve doku yapısında değişimler sonrası diş etinde şişme görülebilir.
  • Yetersiz beslenme ve C vitamini eksikliğinden olan diş etlerinde şişme ve hasar meydana gelir.
  • Dolgudan sonra diş eti şişmesi, dolgu yapılacak yerin tam olarak doldurulmamasından ya da temizlenmemesinden kaynaklanabilir.
  • Kanal tedavisi sonrası diş eti şişmesi diş kanallarının iyice temizlenmemesinden ya da sinirlerin canlı kalmasından kaynaklanabilir.
  • Mantar ve virüslerden kaynaklanabilir.
  • Ağız içi yaraları(aft) diş eti sağlığına zarar verir ve şişmeye sebep olur.
  • Kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçlarından bazıları diş etlerinden şişmeye neden olabilir.
  • Diş sağlığı ve temizliğine dikkat etmeyen kişilerde diş ve diş etlerinde kalan gıda artıkları ağız içi mikroorganizmaların oluşmasıyla birlikte diş etlerinde iltihaplanma ve şişmeye yol açabilir.
  • Ağız kuruluğu adı verilen tükürük salgısının yetersiz olduğu durumlarda mikroorganizmaların ağız içinde üremesi kolaylaşır ve buna bağlı olarak diş etlerinde iltihaplanma ve şişme meydana gelebilir.
  • C vitamini eksikliğinin yanında B12, folik asit gibi vitamin eksiklikleri de diş eti yapısının bozulmasına ve şişme, kanama ve ağrı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Boğaz enfeksiyonu da bu gibi durumlara yol açabilmektedir.
  • Diyabet hastalarında kan şekerinin yüksek olmasından dolayı diş etinin yapısında bozulmalar meydana gelmesi sonucunda diş eti şişmesi görülebilir.
  • Romatolojik sağlık sorunları diş etini etkileyerek şişme ve iltihaplanmaya sebep olabilir.
  • Kanser ilaçlarının dışında epilepsi, kalp ve tansiyon ilaçlarının yan etkileri arasında diş etinde şişlik yer almaktadır.
  • Sigara ve alkol kullanımından kaynaklanan zararlı maddeler diş eti şişliğine yol açabilir.
  • Takma diş ya da diş protezlerinin kullanımından kaynaklanan bazı sıkıntılar da diş eti şişmesi rahatsızlığına sebep olabilir.

Bu saydığımız sebeplerin dışında genetik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak diş etini etkileyen şişme ve kanama ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu rahatsızlıkların diş etinde yapısal problemlere neden olabileceği de düşünülmektedir.

Diş eti şişmesi belirtileri görünür elini ağzına götüren kadının dişlerinde.

Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti şişmesi rahatsızlığının en önemli belirtisi diş etinin diş yüzeyini kaplaması ve kırmızı renkte olmasıdır. Bu süreçte diş etinde oluşan hassasiyet sebebiyle yapılan müdahale ya da diş fırçalamaları kanamaya yol açabilir. Bunun dışındaki diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş etinde ortaya çıkan ani ve yakıcı ağrı
  • Diş etlerinde oluşan ödem
  • Çiğneme sırasında ortaya çıkan ağrı
  • Diş etlerinin çekilmesi, diş ve diş etinin birbirinden ayrılması
  • Dişlerin hareket etmesi ve gevşemesi
  • Dişler fırçalansa bile geçmeyen ağız kokusu
  • Üst ve alt dişler arasında boşluk oluşması ve dişlerin tam kapanmaması
  • Yapılan protez kaplamaların dişe tam oturmaması
  • Diş etlerinin görünümünün kırmızının dışında mor bir görünüm alması
  • Ağızda yaraların oluşması
  • Baş dönmesi
  • Diş eti şişmesinin sonucu ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma
  • İshal ve kabızlık

Yukarıda sayılan belirtilerin yanında ciltte solgunluk, kilo kaybı, dil ve boğazda şişme gibi semptomlarda nadir olsa da görülebilir. İnsanların dişlerinde ortaya çıkan problemler genel olarak diş eti kaynaklıdır. Bu nedenle diş etlerinde oluşan rahatsızlıkların ihmal edilmemesi ve hemen bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Diş Eti Şişmesi Tanısı Nasıl Konur?

Diş eti şişmesi tanısı için diş hekimleri dişler ile diş eti arasındaki boşlukları ölçer. Bununla birlikte muayene sırasında diş eti çekilmesine bakılır. Bu ölçüm ve kontroller diş etlerinde ortaya çıkan sorunların belirlenmesi için yapılır.

Yapılan muayene sonrası dolgu yapılan diş etinin şişmesi gibi geçici nedenlerden mi yoksa daha ciddi sorunlardan mı kaynaklandığına karar verilir. Öncelikle belirtiler dikkate alınarak muayene yapılır ve diş eti şişmesinin sebebi araştırılır.

Diş eti şişmesinin nedenini tam olarak tespit edebilmek için diş hekimi hastanın öyküsünü dinledikten sonra ağız diş röntgeni ve kan tahlili isteyebilir. Bununla birlikte sorun konusunda diş hekimi emin olamadıysa diş etinden bir parça alarak incelenmesini isteyebilir.

Dişlerde ortaya çıkan sorunların dışında mutlaka yılda en az bir defa diş kontrolüne gitmek gerekir. Bu kontroller ortaya çıkacak sorunlara karşı erkenden önlem almanızı ve yapılacak tedavinin bir rahatsızlık varsa erken müdahalesini sağlar.

diş eti şişmesi tanısı konulur eli ile dudağını kaldırmış kadının ağzında.

Diş Eti Şişmesi ve Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti şişmesi ve ağrısının geçmesi için evde alınacak önlemler yeterli olabilir. Bu önlemlerden ilki ağız ve diş sağlığına dikkat etmek gerekir. Şişen diş etinin yumuşak bir fırçayla nazik bir şekilde fırçalanması ve diş ipleri ile aralardaki gıda artıklarının temizlenmesi şişme ve ağrının geçmesinde etkili bir yöntemdir. Bunlar dışında şu yöntemlerde uygulanabilir:

  • Dişler arasında kalan artıklar gibi ağız içerisinde bulunan gıda artıkları temizlenmelidir.
  • Yumuşak dişli diş fırçaları kullanılarak bölgenin tahriş olması engellenebilir ve temizlenmesi sağlanır.
  • Tuzlu su ya da ağız gargaraları ile ağız temizliğinin sağlanması diş eti şişliklerini geçirebilir.
  • Bol su tüketimi faydalıdır.
  • Nefes alma işleminde ağızın kullanılmaması ve bu konuda kişinin böyle bir alışkanlığı varsa bunun giderilmesi gerekir.
  • Sigara ve alkol gibi diş etine zarar veren alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
  • Diş üzerine oluşan diş taşları, plaklar ve hastalıklı diş etlerinin temizlenmesi diş eti şişliklerinin geçmesini sağlayan yöntemlerdendir.
  • Diş etinin şiştiği bölgeye soğuk pres uygulaması da şişliğin inmesine yardımcı olur.
  • Diş çevresinde ortaya çıkan ceplerin tedavi edilmesi de diş eti şişmelerini ortadan kaldırabilir.

Diş eti şişmesinin geçmesi için uygulanacak yöntemlerin hepsi öncelikle ağız ve diş sağlığı konusunda alınması gereken tedbirleri içermektedir. Diş eti şişme ve kanaması tedavisinde ilk ve en önemli aşama ağız hijyeninin sağlanarak rahatsızlığa sebep olan bakterilerin yok edilmesidir.

Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Diş eti şişmesi tanı ve tedavisi için mutlaka diş hekimine görünmek gerekir. Evde alınacak önlemler her ne kadar bazı durumlarda yeterli görünse de önemli olan bu rahatsızlığın altında yatan sebebin bulunarak ona uygun bir tedavinin izlenmesidir. Tedavinin ilk aşaması ise ağızda bulunan bakterilerin ortadan kaldırılmasıdır.

Ağız gargaraları, özel içerikli diş macunları ilk başta tavsiye edilen yöntemlerdendir. Diş eti şişmesi için ilaç verilirken iltihaplanmanın olup olmadığına bakılır. Eğer bir enfeksiyon tespit edildiyse buna yönelik olarak diş hekimi tarafından antibiyotik verilebilir. Ayrıca hastalığın nedeni dişlerde vitamin eksikliği ise vitamin ilaçları yazabilir. Diş eti şişmesi enfeksiyon ile beraber gelişmediyse ilaç kullanımının ardından 2-3 gün içerisinde iyileşir.

Rahatsızlık ilerlediyse ve eldeki tedavi yöntemlerinden sonuç alınamıyorsa cerrahi yöntem kullanılabilir. Günümüzde diş eti rahatsızlıkları için kullanılan yöntemler; lazer eksizyon, periodontal cerrahi, gingivektomi adı verilen tekniklerdir. Bu yöntemlerle büyüyen diş eti dokuları alınarak tedavi işlemi gerçekleştirilir.

Hamilelikte diş eti şişmesi için ise benzer yaklaşımlar benimsenmektedir. Gebelikte diş etinin şişmesi sonrasında bu süreçte ortaya çıkan bulantı ve kusmaların ardından ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Bu süreçte doktorun tavsiye ettiği gargaralar kullanılabilir. Aynı zamanda dişlerin fırçalanmasına hassasiyet gösterilmelidir.

Diş eti şişmesi tedavisi yapılır elinin dudağına götürmüş hastanın ağzında.

Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti şişmesi tedavi edilmediği takdirde alttaki dokulara hasar vermeye ve diş eti hastalıklarına yol açar. Bunun sonucunda ise diş kaybına neden olacak başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Kronikleşen diş eti sorunları özellikle diş eti iltihabı altında farklı hastalıklar yatmaktadır. Diyabet, solunum yolu ve damar yolu hastalıkları diş eti şişmesinin nedeni olabilir. Fakat tedavi edilmeyen diş eti rahatsızlıkları kan damarları yoluyla kalp ve akciğer başta olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkilemektedir.

Diş eti şişliği dikkate alınmalı ve iltihaplanma gibi durumu daha ciddi hale getirecek komplikasyonlar gelişmeden tedavi edilmelidir. Bu rahatsızlık insanların hayat kalitesini düşürmekte, ileri seviyede ise ağız ve çene yapısını etkilemektedir.

Bazı Diş Eti Şişmesi Türleri

Diş eti şişmelerinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlere bağlı olarak ise farklı türler ortaya çıkmıştır. Rahatsızlıkların çıktığı bölgelerle beraber altında yatan sebepler de farklıdır.

20’lik Diş Eti Şişmesi

20’lik diş eti şişmesi dişlerin bulunduğu bölgenin dar olduğu ve dişin tam çıkamadığı durumlarda diş etlerinin içerisinde oluşan bakteriler sonucu meydana gelir. Bununla birlikte 20’lik diş çıkarken diş eti şişmesi görülebilir. Yine dişin bulunduğu bölgenin dar olmasından kaynaklı diş eti yarılmaya başladığında şişlik ve iltihap meydana gelebilir.

20’lik diş eti şişmesi tedavisi için yemek sonrası bu bölgenin yiyecek artıklarından ve bakterilerden arındırılması gerekir. Ayrıca ileri derecede yirmilik diş eti şişmesi ve enfeksiyon durumunda ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu bölgede oluşan iltihap ve şişlik dikkate alınmadığında çene ile birlikte yanak ve boyuna kadar uzanan enfeksiyonlarla karşılaşılabilir.

Arka Diş Eti Şişmesi

Arka diş eti şişmesi en sık görülen rahatsızlıklardandır. Tahriş olan ve şişen diş etleri en çok ağzın arka taraflarında ortaya çıkar. Genel olarak diş eti hastalıklarından kaynaklanır. Yanlış diş fırçalanması ve diş ipi kullanımı da arka diş eti şişmesinin sebepleri arasındadır. Sigara ve alkol kullanımı, kanser tedavisi, hormonal değişiklikler ve diş protezlerinden kaynaklanan tahrişler en çok arka diş etlerini etkilemektedir.

Ulaşılması zor olan arka diş ve diş etlerinin temizliği ihmal edilmektedir. En arka diş eti şişmesi ve ağrının tedavisi için soğuk pres yapılabilir. Bunun yanında ılık içecekler tüketilmesi faydalı olacaktır. Ancak mutlaka bir diş hekimine gitmek gerekir.

Arka diş eti şişmesi görülür elini ağzına götüren erkekte.

Damak Şişmesi

Damak şişmesi yenilen herhangi bir yiyecek ya da sıcak bir içecekten kaynaklanan yaygın rahatsızlıklar arasındadır. Diş eti damak şişmesi sebepleri arasında tükürük bezi tümörleri ve damak apseleri de olabilir. Öncelikle damak şişmesinin sebebi bulunmalı ve ona uygun bir tedavi belirlenmelidir. Bunun için diş hekimi tahliller ve röntgen isteyebilir.

Ön Diş Eti Şişmesi

Ön diş eti şişmesi, diş etlerinde meydana gelen bir rahatsızlığın ilk işareti olarak ortaya çıkabilir. İltihap ve bakteri kaynaklı olabilen bu diş etinin şişmesi türü diş etlerine dokununca ya da fırçalayınca kanamaya sebep olabilir. Diş etleri kırmızı bir görünüm alır ve şişlik açıkça fark edilir.

Diş hekimine başvurulduğunda çok kolay şekilde tedavi edilebilir. Özellikle ön dişlerin görüntüsünü etkileyen bu rahatsızlığın ciddi bir enfeksiyona dönüşmemesi için mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Kaplama Diş Eti Şişmesi

Kaplama diş eti şişmesi, kaplama ya da implant gibi tedavilerinden sonra ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kaplama ya da implant sonrası diş eti şişmesi genel olarak tedavi sırasında fazladan sıkılan yapıştırıcı maddedir. Bu yapıştırıcı madde bir süre sonra diş eti dokusunu tahriş ederek şişme ve ağrıya neden olabilir. Eğer zamanında müdahale edilmez ise enfeksiyona yol açar. Tedavi için enfeksiyonun geçmesi ve ardından kanal tedavi gerekebilir.

Diş Teli Varken Diş Etlerinin Şişmesi

Diş teli varken diş etlerinin şişmesi de karşılaşılan durumlardandır. Bu durumun sebebi diş tellerinin olması gereken zamandan fazla kalması sebebiyle oluşturduğu tahriştir. Diş etlerinin tahriş olmasıyla birlikte diş etlerinde şişme meydana gelir.

Diş telleri takıldıktan sonra ortaya çıkan şişmenin tedavisi için diş telleri çıkarılmalıdır. Diş eti şişmesi iyileştikten sonra diş hekimi uygun görürse diş telleri yeniden takılabilir.

Çocuklarda diş eti şişmesi tedavi edilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Eti Şişmesi

Bebeklerde ve çocuklarda diş eti şişmesi diş çıkarma esnasında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle bebeklerde diş eti şişmesi ilk dişlerin çıkışı esnasında yoğun olarak gelişebilen bir durumdur. Dişler çıktıkça etrafındaki doku hassaslaşır ve diş etinin rengi değişir. Eğer şişlik kendiliğinden geçmez ise mutlaka bebek ve çocuklar bir diş hekimine götürülmelidir.

2 yaş bebeklerde diş eti şişmesi, bebek 6 aylıkken ilk dişlerin çıkması ile başlar ve bu yaşa kadar devam edebilir. Bu sürecin aile tarafından iyi takip edilmesi ve mutlaka zamanında gerekli müdahalenin yapılması gerekir.

Redent Klinik diş eti şişmesine yol açan sebeplerin bulunması ve tedavisi konusunda gönül rahatlığı ile başvurabileceğiniz merkezlerin başında gelir. Daha detaylı bilgi almak için bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Randevu Alın