Diş fırçalama işlemini yapıyor elinde diş fırçasının tutan kadın.

Doğru diş fırçalama yöntemi ağız ve diş sağlığı sistemimizi uzun süre koruyan bir işlemdir. Diş fırçalama, vücudun mikrop ve bakterilere en açık olduğu yerlerden biri olan ağız temizliği için yapılması gereken düzenli bir aktivitedir. Diş temizliği ihmal edildiğinde diş çürüklerinden başlayıp enfeksiyona ve hatta çeşitli sağlık problemlerine yol açan sorunlar baş gösterir. Bu nedenle doktorlar dişlerin günde en az 2 defa ve 2 dakika boyunca doğru bir şekilde fırçalanmasını önermektedir.
Sağlık ve estetik açıdan doğal ve güzel dişlere sahip olmak için diş fırçalama işlemi bir tedbirdir. Redent Klinik uzmanları bu yazıda doğru diş fırçalama tekniği, fırçalama metotlarını ve kurallarını sizler için kaleme aldı.

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Teknikleri Nelerdir?

Doğru diş fırçalama için öncelikle fırçalama tekniklerini bilmek ve bunları uygulamak gerekir. Dişlerimizi doğru fırçalamanın ilk koşulu diş ve diş etinize uygun bir diş fırçası kullanmaktır. Ayrıca dişler mutlaka nazik şekilde fırçalanmalıdır. Sert fırçalama dişlere ve diş etlerine zarar vermektedir.
Doğru diş fırçalayabilmek için bazı teknikler kullanılabilir. Diş fırçalarken sadece dişlerin dış yüzeyini fırçalamak yeterli değildir. Mutlaka dişlerin iç ve dış yüzeyleri aynı şekilde fırçalanmalıdır. Diş şekli ve yapıları insanlarda farklı olduğu için fırçalama şekilleri farklılık gösterir. Fırçalama teknikleri 4 çeşittir.

Bass Yöntemi

Bass yöntemi, temel diş fırçalama modeli olarak kabul edilmektedir. Diş hekimlerinin önerdiği bir tekniktir. Bu yöntem ileri geri fırçalama hareketlerinin kolay olmasını ve diş etlerinin kenarlarının etkin şekilde temizlenmesini sağlanabilir. Bu fırçalama yönteminde diş fırçasının 45 derecelik açı ile dişin dış yüzeyine sürülecek şekilde olması gerekir.

Modifiye Stillmann Yöntemi

Modifiye Stillmann Yöntemi özellikle diş eti sorunları yaşayan kişilere önerilmektedir. Bu fırçalama tekniğinde diş fırçanızı, diş ile diş etinin birleştiği seviyeye getirilerek işlem gerçekleştirilir. Bu uygulamada diş eti kenarına belirli bir basınç uygulanır ve aşağı yukarı, ileri geri hareketlerle fırçalama işlemi gerçekleştirilir.

Charters Yöntemi

Charters Yöntemi, diş ve diş etine yapılan operasyonların ardından hastalara tavsiye edilen bir fırçalama modelidir. Bu yöntemde amaç diş etinin kenarına fırça ile masaj yaparak plakların oluşmasını engellemek ve uzaklaşmasını sağlamaktır. Fırçanın ucu dişin çiğneme yüzeyine bakacak şekilde fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Diş fırçası öne ve arkaya hareket ettirilerek fırçalanır.

Roll Yöntemi

Roll yöntemi, diş fırçası ile yuvarlak hareketler yaparak fırçalama tekniğidir. Bu teknik kullanılırken mutlaka hareketlerin diş ve diş etlerine zarar vermeyecek hafiflikte olması gerekir.

Diş fırçalama işlemi yapar elinde diş fırçası olan kadın.

Diş Fırçalama Faydaları Nelerdir?

Diş fırçalama faydaları arasından en önemlisi ağız ve diş sağlığının korunmasının en etkili yollarındandır. Dişleri fırçalamak ağız içerisindeki sorunları engellediği gibi burada ortaya çıkacak sorunların tetiklediği kalp, böbrek ve damar rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir.
Dişler insanların sağlık açısından olduğu kadar estetik açıdan da önem verdiği yapılardır. Ağız ve diş yapısı sağlıksız olan bir insan özgüven konusunda da sıkıntılar yaşar. Güzel ve estetik gülüşün en önemli aracı olan dişlerin bakımı sosyal hayatımızı ve hayat kalitemizi etkiler.

Diş Fırçalama Kuralları Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçalama kuralları belirli bir düzene göre fırçalama işleminin gerçekleştirilmesini sağlar. Böylece diş ve diş etine zarar verecek ya da dişlere herhangi bir faydası olmayacak tekniklerden kişilerin kaçınması sağlanır. Bu kurallar şunlardır:

  • Diş fırçalanmadan önce eller ve ağız yıkanmalıdır.
  • Diş macununu köpürtmemek için fırça ıslatılmamalıdır.
  • Diş macunu fırçaya çok az miktarda sürülmelidir.
  • Diş etlerinde şişme ve kanama gibi sorunlar varsa fırçalama esnasında yumuşak kıllı fırçalar tercih edilmelidir.
  • Diş ve diş etlerinde sorun olmayan kişiler ise orta sertlikte ya da sert kıllı fırçalar kullanabilir.
  • Diş fırçaları, kılların durumu dikkate alınarak 3-4 ayda bir değiştirilmelidir.
  • Diş fırçası, fırçalama esnasında diş ve diş etine 45 derecelik açıyla yerleştirilmelidir.
  • Fırçalama işlemi her zaman üst çenede yukardan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarı doğru bir hareketle yapılmalıdır.
  • Dış yüzeylerden başlanarak yapılan fırçalama işlemi yumuşak hareketlerle daire çizecek şekilde sürdürülmelidir.
  • Dişlerin dış yüzeyi ile birlikte iç yüzeyi ve üst kısmı da özenle fırçalanmalıdır.
  • Dişleri fırçalama işleminin ardından diş etlerindeki parazit ve yemek artıklarının iyice temizlenebilmesi için diş fırçası ile hafif masaj yapılmalıdır.
  • Diş etlerinin yanı sıra dile de diş fırçasının arka kısmındaki pürüzlü bölge ile fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçalama işleminden sonra diş ipi ile diş fırçasının ulaşamadığı dişlerin araları tamamen temizlenmelidir.
  • Fırçalama işleminin ardından ağız bol su ile çalkalanarak temizlenmelidir.
  • Diş fırçalama işlemi aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Diş etleri fırçalama esnasında kanıyor ise işlem sonlandırılmamalı aksine kanayan bölge özenle yeniden fırçalanmalıdır.

Diş fırçalama, küçük yaşlarda kazandırılması gereken bir alışkanlıktır. Alışkanlık haline gelmesinin yanında doğru şekilde diş fırçalamasının da öğrenilmesi gerekir. Bu noktada küçük yaşlarda çocuklara sevecekleri tarzda diş fırçaları alınarak fırçalama tekniğinin öğretilmesi faydalı olacaktır. Bunun yanında rengi ve resimlerden oluşan bir diş fırçalama çizelgesi oluşturularak alışkanlık eğlenceli bir aktivite haline getirilebilir. 1 yaş bebek için fırçalama işlemi erken gibi gözükse de alışkanlık haline gelmesi adına bu süreçte başlanabilir.

Diş fırçalama işlemi yapar elinde diş fırçası olan ve ağzını açmış erkek tarafından.

Dişler Ne Zaman Fırçalanmalı?

Dişler kişinin yaşam rutinine bağlı olarak değişmekle birlikte günde en az iki defa fırçalanmalıdır. Günde iki defa fırçalanması ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan dişlerin fırçalanması diş hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir.
Sabah kahvaltı yapılmıyorsa bile dişler gece oluşan plağın temizlenebilmesi için mutlaka sabahları fırçalanmalıdır. Eğer kahvaltı yapılıyorsa, fırçalama işleminin yarım ya da 1 saat sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü tüketilen asitli besinlerin ardından fırçalama işlemi yapıldığında dişler aşınabilir.
Tükürük, dişlerin kendi kendilerini temizlemesine yardımcı olur. Fakat kişinin ağız hijyeni için bu durum tek başına yetersizdir. Ağızda biriken gıda artıkları ve bakteriler, diş fırçası kullanılarak temizlenir. Bu artık ve bakteriler fırçalanmadığı takdirde ağız içerisinde plak oluşmasına ve daha sonra diş çürüklerine sebebiyet verir.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi sonrası diş fırçalama işlemi yapılırken herhangi ekstra bir önlem almak gerekmez. Ancak diş fırçalama işlemi lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra yapılmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Diş çekimi sonrası diş fırçalama işleminin aynı gün yapılması tavsiye edilmez. Çünkü diş çekildikten sonra ağız içerisinde yara olur ve ilk gün ağzın su ile yıkanması, tükürülmesi tavsiye edilmez. Böylece yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesi amaçlanır. Diş çekim işleminin ertesi günü ise dişin baskı uygulamadan ve hafif hareketlerle fırçalanması tavsiye edilmektedir. 20 lik diş çekimi sonrası diş fırçalama işlemi konusunda daha hassas davranılmalı ve dişin çekildiği bölge yara iyileşene kadar dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Dolgudan sonra diş fırçalama işlemi için herhangi bir kısıtlayıcı durum söz konusu değildir. Dolgu tedavisi sırasında diş uyuşturulursa fırçalama işlemi için bu durumun ortadan kalkması beklenmelidir.
Bunlar dışında dişe teli varken diş fırçalama işlemi için de kısıtlayıcı bir durum söz konusu değildir. Sadece diş telinin zarar görmemesi için diş fırçasının yumuşak uçlu ve küçük olmasına dikkat edilmelidir. Diş teli fırçalama esnasında iyice temizlenmesi ve aralarda gıda artıklarının kalıp kalmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Diş fırçalama işlemi yapılır diş teli olan kadının ağzında.

Diş Fırçası Tipi Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçası tipi, diş etlerine zarar vermeyen ve diş aralarını kolayca temizleyen özelliklere sahip olmalıdır. Diş eti kanaması, iltihap ve şişlik gibi problemler dışında orta sertlikte fırça tipinin tercih edilmesi önerilmektedir. Diş hekiminizden, ağız ve diş yapınıza en uygun diş fırçasının nasıl olması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Diş Fırçalama Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır. Her bir diş 8 ila 10 kez fırçalanmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle diş etlerinin temizlenmesine dikkat edilmelidir. Doğru fırça seçimi ve uygun teknikle beraber ağız ve diş sağlığınızı ömür boyu garanti altına alabilirsiniz.

Redent Klinik uzmanlarına diş fırçalama yöntemi ve diş fırçası seçimi hakkında sormak istedikleriniz için iletişim sayfamızdan bize ulaşın.

Randevu Alın